ΑΡΘΡΑ
Διαβάστε τα ενδιαφέρον άρθρα μας και μάθετε καινούρια πράγματα για τα ζώα και όχι μόνο!
 
Σκύλοι
> Ένας σκύλοs στο σπίτι σας και στη ζωή σαs
> Η ανατροφή του κουταβιού
> Η σωστή φροντίδα του σκύλου
> Λεϊσμανίαση (Καλα-αζάρ)
> Συχνές εξωπαρασιτώσεις σκύλου και γάτας
 
Γάτες
> Τα εμβόλια της γάτας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Συχνές εξωπαρασιτώσεις σκύλου και γάτας
Δύο απο τις συχνότερες εξωπαρασιτώσεις του σκύλου και της γάτας απο τον Μάρτιο μέχρι Οκτώβριο, είναι εκείνες που προκαλούνται απο τους ψύλλους και τους κρότωνες[κοινή ονομασία ως τσιμπούρια]. Στις γάτες βέβαια η παρασίτωση απο κρότωνες είναι σπάνια.


Οσον αφορά στους κρότωνες, αφθονούν εκεί οπου υπάρχει πλούσια βλάστηση και υγρασία (ύπαιθρος και προάστια). Είναι ευαίσθητοι στο ηλιακό φώς, την ξηρασία και τις καταρρακτώδεις βροχές.

Η σημασία τους στην κλινική πράξη είναι μεγάλη γιατί εκτός απο τις δερματικές αλλοιώσεις που προκαλούν μεταδίδουν και διάφορα λοιμώδη νοσήματα (ερλιχίωση, πιροπλασμωση, μπορελλίωση).

Οι περιοχές του σώματος όπου συνήθως εντοπίζονται είναι η κεφαλή, εσωτερική επιφάνεια των πτερυγίων, των αφτιών και οι μεσωδακτύλιες δερματικές πτυχές. Οταν η παρασίτωση είναι έντονη μπορεί να βρεθούν και σε άλλα σημεία του σώματος και να προκληθεί μέχρι και επικίνδυνη για τη ζωή του ζώου, αναιμία.

Σχετικά με την αντιμετώπισή τους αυτή εξαρτάται απο τόν αριθμό τους. Σε μικρό αριθμό κροτώνων, η απομάκρυνση τους μπορεί να γίνει με την βοήθεια μικρής αιμοστατικής λαβίδας, αφού διαποτιστούν με οινόπνευμα η παραφινέλαιο. Οταν τα παράσιτα είναι πολλά χρησιμοποιούνται ειδικά προϊόντα με οργανοφωσοφορικάσ σε μορφή διαλυμάτων σκόνης η spray

. O συνδυασμός ψεκασμού κάθε μήνα και η τοποθέτηση αντιπαρασιτικών κολλάρων, είναι η καλύτερη προληψη για την παρασίτωση απο κρότωνες. Το άλλο εξωπαράσιτο, ο ψυλλος, περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο περιβάλλον και αμέσως μετά την ενηλικίωση του ανεβαίνει στο ζώο-ξενιστή όπου και παραμένει. Οι συνήθεις επιπτώσεις στην υγεία του σκύλου και της γάτας απο την παρασίτωση απο ψύλλους ξεκινούν απο έναν μικρής έντασης κνησμό που μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλης έντασης κνησμό σε περιπτώσεις αλλεργικής δερματίδιδας.

Σχετικά με την αντιπαρασιτική γωγή, στο εμπόριο υπάρχουν πολλα φάρμακα για την εξόντωση των ψύλλων, σε διάφορες φαρμακοτεχνικές μορφές. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν υπό μορφή διαλύματος, σπρέϋ, σκόνης σαμπουάν spot-on καί αντιπαρασιτικά περιλαίμια(συνεχή παραμονή). Ιδιαίτερα δραστικές είναι οι ουσίες φιπρουίλη σε spray kai spot-on επειδή έχουν παρατεταμένη δράση και πολύ μικρή τοξιότητα.

Μετά το αντιπαρασιτικό λουτρό το ζώο δεν πρεπει να ξεπλένεται, επίσης μετά τον ψεκασμό και την είσταση με σκόνη θα πρέπει να γίνεται μάλαξη του τριχώματος και του δέρματος προκειμένου η δραστική ουσία να έρθει σε καλή επαφή με το δέρμα σε όλο το σώμα του ζώου. Από μόνο του βέβαια οποιοδήποτε εξωπαρασιτοκτόνο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό αν δεν συνδυαστεί με αντιπαρασιτική αγωγή και στο περιβάλλον όπου ζεί το ζώο.

Αρχή της σελίδας

 
ΑΡΧΙΚΗ | ΠΡΟΦΙΛ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ

Powered by NetChoice