ΑΡΘΡΑ
Διαβάστε τα ενδιαφέρον άρθρα μας και μάθετε καινούρια πράγματα για τα ζώα και όχι μόνο!
 
Σκύλοι
> Ένας σκύλοs στο σπίτι σας και στη ζωή σαs
> Η ανατροφή του κουταβιού
> Η σωστή φροντίδα του σκύλου
> Λεϊσμανίαση (Καλα-αζάρ)
> Συχνές εξωπαρασιτώσεις σκύλου και γάτας
 
Γάτες
> Τα εμβόλια της γάτας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ένας σκύλοs στο σπίτι σας και στη ζωή σαs

Αποφασίσατε εσείς και η οικογένειά σας να πάρετε ένα σκύλο στο σπίτι σας. Πριν όμως τρέξετε και πάρετε το πρώτο που θα βρείτε μπροστά σας καλό θα ήταν να σκεφτείτε αν ο σκύλος που θα πάρετε ταιριάζει με τον τρόπο ζωής σας . Τον θέλετε για προστασία ? για συντροφιά ? ή για άσκηση? Αποφασίστε πριν τον πάρετε. Ο σκύλος δεν είναι ένα χνουδωτό παιχνίδι που όσο είναι μικρό το θέλουμε και όταν μεγαλώσει το παρατάμε όπου να' ναι, βλέποντας συχνά σκοτωμένα ζώα στους ελληνικούς δρόμους. Πρέπει να του αφιερώσετε λίγο από τον ελεύθερο χρόνο σας γιατί ο σκύλος είναι ένα πολύ κοινωνικό ζώο που κάνει τα πάντα για την οικογένειά του.

Πιθανές αλλεργίες ή κάποιο πρόβλημα υγείας στην οικογένειά σας καθώς και το κόστος συντήρησης, ίσως είναι ανασταλτικός παράγοντας στην απόφασή σας να υιοθετήσετε ένα σκύλο. Σκεφτείτε όμως ότι η χαρά της συμβίωσης με ένα ζώο που σύντομα θα γίνει μέλος της οικογένειάς σας δεν συγκρίνεται και υπερνικά όλα τα μικροπροβλήματα που δημιουργούνται.

Αφού σκεφτείτε όλα αυτά και ξεκαθαρίσετε τα συναισθήματά σας είστε έτοιμοι για το καινούριο μέλος της οικογένειάς σας. Προσέξτε όμως κάποια βασικά χαρακτηριστικά.

Αν ο σκύλος που θα πάρετε είναι κουτάβι θα πρέπει να είναι ηλικίας τουλάχιστον 6 εβδομάδων. Την επιλογή αυτή βέβαια την έχετε αν αγοράσετε το σκύλο ή σας τον χαρίσουν. Γιατί στην περίπτωση που το βρείτε στο δρόμο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Θα προσέξετε το ζώο να είναι υγιές, ζωηρό με καθαρά και λαμπερά μάτια, υγρή μύτη, με γλώσσα και ούλα ροζ. Μην ακούτε σχόλια που λένε ότι αυτό το σκυλί είναι καλό ή όχι, ή ότι αυτή η ράτσα είναι καλύτερη από την άλλη, πιο έξυπνη, πιο υπάκο u η κ.τ.λ. Κάθε ζώο είναι διαφορετικό και είναι στο χέρι μας να εξερευνήσουμε όλες τις δυνατότητες της ράτσας έτσι ώστε και αυτό και εμείς να βγούμε κερδισμένοι από αυτή τη σχέση.

Χρησιμοποιήστε την καρδιά και τη λογική της ώστε να αγαπήσετε το σκύλο σας προσφέροντας αυτά που μπορείτε, δημιουργώντας μια σχέση ζωής ανάμεσά σας.

Η σωστή διατροφή του, η φροντίδα του τριχώματος, του δέρματος και των δοντιών του, όπως και η καθημερινή καθαριότητα του χώρου όπου κοιμάται και τρώει είναι από τις πρώτες προτεραιότητές σας.

Ο κτηνίατρός σας θα σας κατατοπίσει για τις βασικές ασθένειες και τα απαραίτητα εμβόλια που θα πρέπει να κάνετε έτσι ώστε ο σκύλος σας να είναι και να παραμείνει υγιής.

Η αποπαρασίτωση με ειδικό αντιπαρασιτικό σιρόπι, πάστα ή χάπι, είναι το πρώτο που πρέπει να γίνει έτσι ώστε ο σκύλος να είναι υγιής και ξεκινά από την ηλικία των 30 ημερών.

Άλλες από τις σημαντικότερες ασθένειες του σκύλου που πρέπει να φροντίσετε για την πρόληψή τους είναι:

1 . Μόρβα

Γνωστή και ως νόσος του Carre .Μεταδίδεται με την εισπνοή και από εκεί ο ιός μεταφέρεται στη κυκλοφορία του αίματος. Προσβάλλει κυρίως νεαρά σκυλιά γιατί ο οργανισμός τους δεν έχει αναπτύξει ακόμη αντισώματα.

Τα βασικότερα συμπτώματα προέρχονται τόσο από το αναπνευστικό σύστημα όσο και από το γαστρεντερικό και το νευρικό σύστημα.

Το κουτάβι είναι προστατευμένο όσο καιρό θηλάζει για αυτό και μετά την απομάκρυνση από τη μητέρα του θα πρέπει να προστατευθεί με εμβόλιο που γίνεται στην ηλικία του 1,5 μηνών, επαναλαμβάνεται μετά από ένα μήνα έως την ηλικία των 4 μηνών και ακολουθεί ετήσιος εμβολιασμός.

2. Λεπτοσπείρωση

Μεταδίδεται από ποντικούς και αρουραίους μέσω του δέρματος και των βλεννογόνων και από μολυσμένα ούρα άρρωστων σκύλων. Τα βασικότερα συμπτώματα είναι πυρετός, δυσοσμία των ούρων και εμετός και σοβαρές βλάβες στα νεφρά. Το εμβόλιο γίνεται μαζί με το εμβόλιο της μόρβας, της ηπατίτιδας και της γαστρεντερίτιδας.

3. Λοιμώδης Ηπατίτιδα

Οφείλεται σε ιό και προσβάλλει το ήπαρ και το γαστρεντερικό σύστημα του ζώου. Το πρώτο εμβόλιο γίνεται μαζί με της μόρβας και της γαστρεντερίτιδας.

4. Λοιμώδης Γαστρεντερίτιδα

Οφείλεται σε παρβοιό και προσβάλλει το γαστρεντερικό σύστημα του σκύλου. Η αιμοραγική διάρροια η αφυδάτωση και η γενική κατάπτωση του ζώου είναι χαρακτηριστικά της ασθένειας.

5. Λύσσα

Ο ιός της λύσσας μεταδίδεται με το δάγκωμα λυσσασμένων ζώων. Ο ιός προσβάλει το νευρικό σύστημα και από εκεί προχωρά προς τον εγκέφαλο. Τα σημαντικότερα συμπτώματα είναι η παράλυση της κάτω σιαγόνας, η παράλυση του νευρικού συστήματος του σκύλου καθώς και η μεγάλη επιθετικότητα. Ακολουθεί παράλυση του λάρυγγα και ο σκύλος πεθαίνει από ασφυξία. Το πρώτο εμβόλιο γίνεται σε ηλικία 4 μηνών και ακολουθεί ετήσιος επαναληπτικός εμβολιασμός.

6. Λεϊσμανίαση ή Καλααζάρ.

Μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένης από το πρωτόζωο σκνίπας .

Το πρωτόζωο εγκαθίστανται στη σπλήνα στο ήπαρ και στο νωτιαίο μυελό των σκυλιών. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι απίσχνανση, πυρετός, δερματικές αλλοιώσεις στο σώμα του ζώου και γύρω από τα μάτια, μεγάλα νύχια και πιτυρίδα. Η έγκαιρη διάγνωση με τα ειδικά τεστ που κυκλοφορούν οδηγούν σε ευνοική πρόγνωση. Παλαιότερα τα άρρωστα σκυλιά θανατώνονταν γιατί πίστευαν ότι η λεισμνανίαση μεταδίδεται και στον άνθρωπο. Όμως έχει αποδειχθεί ότι οι σκνίπες που τσιμπούν το σκύλο δε τσιμπούν τον άνθρωπο και αντίστροφα. Η πρόληψη της ασθένειας γίνεται με καταπολέμηση της σκνίπας στο περιβάλλον του σκύλου, με ειδικά κολάρα και αντιπαρασιτικές αμπούλες.

Η διροφιλαρίωση, η ερλειχίωση, η τοξοπλάσμωση και ορισμένα παράσιτα του πεπτικού όπως ο εχινόκοκκος, οι ασκαρίδες, οι οξύουροι καθώς και ορισμένες παρασιτώσεις του δέρματος είναι άλλες εξίσου σημαντικές ασθένειες που θα πρέπει να προσέξετε και με τη συνεργασία του κτηνιάτρου σας να φροντίσετε για την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους.

Σίγουρα ο σκύλος σας θα σας ανταμείψει για όλα αυτά που θα του προσφέρετε με την αγάπη και την αφοσίωσή του.

Αρχή της σελίδας

 
ΑΡΧΙΚΗ | ΠΡΟΦΙΛ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ

Powered by NetChoice